fredag, februari 16, 2018

Historiskt intresse

När jag gick i skolan var Geografi det roligaste ämnet. Jag kunde sitta och bläddra i skolatlasen i flera timmar. Och min högsta önskan var att få åka till Hawaii.
Historia däremot gillade jag inte alls. Jag TRODDE INTE PÅ VAD DET STOD I BÖCKERNA! Vem kunde veta allt om gamla kungar och krig? Det hade ju inträffat för flera hundra år sedan, ja ibland tusen år sedan.

Nu däremot är det tvärtom. Jag kom aldrig till Hawaii, och min längtan dit har försvunnit. Däremot gillar jag Hawaii musik jättemycket. Och det är en musik som passar bra att spela på min ukulele. 

Historia däremot, det gillar jag NU! Besöker gärna historiska platser och läser gärna historiska böcker. Och kyrkor har blivit en passion! Kyrkorna tillhör våra äldsta byggnader, och i en kyrka kan jag lätt känna historiens vingslag. 
Förra helgen besökte vi Kristianstad och trakterna däromkring. Där finns en liten ort som heter Fjälkinge. Och jag såg kyrktornet på långt håll. Ett högt och smalt torn med konstiga fönster. Här svänger vi in, sa jag till mannen, som kör mig och håller mig sällskap på mina kyrkobesök. 
Det blåste kallt 14 m/sek, men ut och fota skulle jag. Lite vind hindrar väl inte!!

Här är bilderna på Fjälkinge kyrka delar av denna fr 1100 talet.

Fjälkinge kyrka 

Den fristående kyrkporten, troligen en rest av kyrkogårdsmur. Numera är kyrkporten museum.

Skylt på kyrkporten.

Skrivet av Karin just för dig!

PS Måste gå till biblioteket och låna boken 1793 av Niklas Natt och Dag.
Det är historia och deckare på samma gång. Bättre kan det ju inte bli, tycker jag!
Så här skriver en recensent:
Natt och Dags 1793 är dock på gränsen till att höra hemma i deckargenren.
Visserligen möter vi ett lik och två utredande detektivgestalter i början och slutet av boken,
men huvudsyftet med boken är uppenbart att skildra det sena 1700-talets Stockholm
och den misär staden då präglades av. 


4 kommentarer:

Marie i Skrifvarstugan sa...

En vacker liten kyrka ni hittade och visst är historia intressant nu för tiden, men inte så mycket i skolan.
Och den boken du nämner i ditt inlägg är ett måste att läsa :-)

Önskar dig en fin och trevlig helg där nere !
Kram

Anki sa...

Historia verkade mossigt på den tiden man gick i skolan, men numer är det ett favoritämne även för mig. Jag gillar också gamla kyrkor och tittar gärna in i dem när jag får möjlighet. Tyvärr är inte alla kyrkor öppna under vardagarna numer och det är inte alltid man har lust att leta efter någon som kan låsa upp.
Fjälkinge kyrka ser väldigt speciell ut - jag lägger den på minnet tills jag kommer till Skåne.
Kram

skogsnuvan sa...

Oj så gamla kyrkor har vi inte här men vår lilla kyrka är i alla fall från slutet av sextonhundratalet och är väldigt unik och vacker med bara träsniderier överallt. Den skulle du ha sett men du har väl inte varit så långt norröver som hit. Jag har ju varit i skåne massor med gånger eftersom jag var gift med en skåning en gång i tiden och har en del av mina syskon och min son där nere. Den kyrkan du visar har jag inte sett men jag brukar titta på kyrkor. Tyvärr så är många kyrkor låsta nu för tiden och bara öppna en kort period under sommaren.

marianne sa...

Jag älskade både geografi o historia i skolan.Intresset för historia,håller fortfarande i sej.Älskar o gå i gamla hus o ruiner,för o känna historiens vingslag.

Min sambo är från Fjälkinge o hans föräldrar ligger begravda där.Jag har bara varit inne i kyrkan en gång,det var när hans mor begravdes.Då tittade man inte på interiören.

Snön ligger fortfarande kvar,här i Killeberg,men bara några mil söderut är det barmark.Skiftande väder även i skåne.

Ha det gott.
Kram Marianne