söndag, december 17, 2017

3:e advent

Bytte rubrikbild igår, då såg det riktigt vårligt ut! Idag när jag vaknade var det ett litet, litet lager av pudersnö, som nästan har töat bort nu vid middagstid. Den sydskånska vintern med andra ord.

Häromdagen var jag med barnbarnen och handlade julklappar. Den yngsta valde klappar, och den äldsta var med som smakråd. Och vi, mormor och morfar försökte hänga på i deras tempo. Det var många affärer som besöktes, och vissa var vi inne i två gånger. En obligatorisk fika på Espresso House hör till! Under några år tycker de att det är kul att välja "presenter" när vi är med, sen önskar de sig bara pengar. Tidens gång och utveckling.
Vi kunde konstatera att trots all näthandel var det mycket folk på vårt fina köpcentrum Emporia.
På Emporia finns en del danskägda affärer som "Flying Tiger" och "Systrarna Grön".

Tredje advent skriver vi idag, och nu går vi in i julveckan. Nu kommer tomtarna fram ur vråna, och pryder vårt hem. Någon julstress känner vi inte av, eftersom vi firar jul borta, och det blir knytkalas som vanligt. På min lott stod det förr alltid risgrynsgröt, men nu har de unga familjerna lagat gröten de sista åren. Och det gör de med bravur. Bra med traditioner som förs vidare. Men kokar gröten i sängen gör de inte! Det gjorde min Mor. När mjölk och ris hade kokt upp, så bars kastrullen in i sängen där den fick efterkoka inlindad i täcke och filtar. Jag använder ugnens 100 gr i ca en timme, och det blir perfekt resultat.

Det är på barnbarnen man ser att tiden går fort framåt, de växer så det knakar, och snart är mormor minst! I naturen syns årsringarna på trädens växtkraft. Smal årsring = dåligt år, bred årsring = bra förutsättningar med näring och vatten. Nedanstående träd fann jag på en promenad i vårt samhälle.

Skrivet av Karin just för Dig

3 kommentarer:

Ingrid sa...

Det var verkligen en vacker trädskiva med de fina årsringarna. Här blir julen som vanligt, vi firar tillsammans på Stenstugu och vi har också knytis. Jag bidrar med inlagd sill, risgrynsgröt, limpa, julkakor och godis och till juldagen ska jag ha med mig inkokt lax och ris á la Malta.
Ha en riktigt God Jul!
Kram

CS sa...

Intressant med årsringarna där en hel historia är inlindad.
Här är det inte heller någon jäkt inför julen. Jag har förberett den rätt så bra tycker jag. Önskar dig en riktigt fin och God Jul om vi inte hinner läsas mera innan.
Julekramar från mig

Anki sa...

Barnbarnen växer och åren går med en rasande fart :)
Vackert med trädets årsringar - jag brukar ofta stanna upp och titta och begrunda årsringar när jag passerar färska stubbar.
Önskar dig en lugn julvecka!
Kram