lördag, september 16, 2017

Omfattande renovering

Man kan bli lite bedragen av våra kyrkobyggnader. De är ju oftast våra äldsta byggnader som vi har kvar, tror vi. Med anor från 1100-talet, då många kyrkor byggdes. Men efter 1000 år, borde man ju förstå, att det behövs justeringar och renoveringar. Så här kan man läsa om Vallkärra kyrka, norr om Lund:

Kyrkan byggdes på 1100-talet i romansk stil, men av den kyrkan finns nu bara koret kvar.
Precis som många andra Lundakyrkor gjordes en omfattande renovering på 1800-talet av CG Brunius. Vallkärra kyrka byggdes om 1844-1845 och genomgick då en omfattande karaktärsförändring.
Bland annat fick kyrkan en tre gånger så stor yta.

Det är det där med karaktärsförändring, som inte känns så upplyftande. Jag skulle gärna velat ha kvar det ursprungliga skicket så långt det är möjligt.

En omfattande renovering är många människor också villiga att göra, sk skönhetsoperationer. Man ska förbättra sitt utseende i tron att man ska må bättre. Man vad ger det? En kortvarig lycka, sen vill man göra ännu ett ingrepp. Spiralen växer.

Steget mellan kyrkornas renovering och skönhetsoperationer var lite väl långt, och för att inte fastna i vidlyftande diskussioner och framstå som perfekt, så avslutar jag mitt inlägg!

Ha en fin helg alla läsare av bloggen!

Skrivet av Karin just för dig!

Vallkärra kyrka

8 kommentarer:

skogsnuvan sa...

Kyrkan är ju fin i alla fall. Ser vit och glänsande ut. Jag gillar kyrkor fast jag är dåligt religiös men dom är gamla och fina och har så många minnen i väggarna.

CS sa...

Vilken vacker kyrka! Jag håller med dig, det ska inte göras om för mycket då energier lever kvar i dess väggar och som är lite av tjusningen med kyrkor.
Kram

Marie i Skrifvarstugan sa...


vilken vacker vit kyrka och jag gillar verkligen modellen på den som man inte ser här uppe omkring.

Önskar dig en fortsatt fin helg Karin !

Kram från Marie

Gunnel sa...

Vid renovering av gamla byggnader oberoende av vilket slag det är, så tycker jag man ska försöka behålla det gamla utseendet så mycket som möjligt. Det är väl det som renovera betyder....att man återställer till det gamla? Annars liknar det mer ut-eller tillbyggnad. Trevlig helg.

Ingrid sa...

Kyrkan i Fröjel renoverades när vår Krister skulle döpas 1973, så vi hade dopet i gamla skolan i stället. Det var massor av reaktioner på renoveringen och några kallade kyrkan för "marängen" för att den blev så vit och så var man oroligt för murgrönan som tagits ner, men det marängartade tillståndet var ju ganska kortvarigt och murgrönan är lika frodig som innan beskärningen.
Hoppas att du har en skön söndag!
Kram, Ingrid

Bittan sa...

Hej! Tack för dina rader på min blogg! Vilken vacker kyrka! Ha en trevlig söndag!Kram från Bittan

Maria i huset mellan skogen och sjön sa...

Tänk vad mycket som hunnit bli ändrat i olika ombyggnationer genom åren. Länge har vi inte haft något intresse av det gamla. Nej det skulle moderniseras. Bort med spegeldörrar och spika på masonit så det blir slätt och fint. Tyckte man då....
Gamla möbler eldades upp och nya köptes...
Så har det varit långt bak i tiden.
Idag har vi nog fått en annan känsla för det ursprungliga och viljan att behålla det som det varit är större. Det känns bra!
Tv-programmet det sitter i väggarna är ett fint exempel på det!
Däremot blir jag ofta upprörd över hur mycket som renoveras sönder i Ernsts program! Ett fint kök i gammal stil måste genast göras om helt och fina saker byts ut mot nytt och modernt. Nej det gillar jag inte! Han gör mycket fint, men verkligen inte alltid!

Kram / Maria

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Tänkvärda tankar om karaktärsförändringar och utseende ...
men kyrkan utifrån är jättefin.
Kram :-)